Här på FOB Monitor händer det mycket hela tiden dygnet runt, det är allt ifrån besök till byggnation och vardagliga logtransporter och mitt i allt detta har vi oss på DSG, Driftstödsgruppen. Vi är en enhet av många som hjälper till att hålla skeppet flytande.

Just nu så förbereder vi oss för inflyttning till våran nya verkstad som byggdes här i förra veckan. Dock är den inte klar för inflyttning än på ett par veckor, då det saknas vissa saker för att kunna driftsätta. Idag är det lugnt och vädret bra så vi har valt att inventera verktygen för att se vad vi har samt att komplettera upp så att vi kan göra vårt jobb.

Inventering, vår tillfälliga rep-plats

Men det finns gott om arbete att göra så trots att det är lugnt på kompaniet så har vi alltid planerad verksamhet som måste göras hela tiden, dygnet runt och det är service och kontroller på våran utrustning.

Idag är det OMLT:s elverk på ANA-campen som behöver service så vi gör en paus i inventeringen och packar bilen med olja, dieselfilter, verktygslåda och allt annat som vi kan behöva. Det är alltid lika trevligt att hälsa på OMLT; man snackar lite skit över en kopp kaffe och utbyter lite erfarenheter innan man hugger in på arbetet.

 

 

TC gör enkla metallarbeten

Efter man har kladdat klart med all olja bytt alla filter och dokumenterat sitt arbete så är det dags att åka tillbaka till Monitor för lunch och lunchen vill man absolut inte missa då vi har jättebra kockar.

Efter lunchen är det dags för eftermiddagens uppgifter som idag är en fotpatrull i Shibirghan. Det är både skönt att sträcka på benen och att gå ut och träffa människorna som vi faktiskt är här för att hjälpa. På fotpatrullen försöker vi prata med så många som möjligt för att få koll på allt ifrån vad som händer i staden och hur skörden förväntas bli.

När man är ute och går så kommer alltid barnen fram och vill hälsa och prata så vi brukar passa på att dela ut lite saker och idag är det i huvudsak reflexer och blyertspennor som vi har med oss. Reflexerna hoppas vi att dom ska på sig så att det inte sker någon olycka när vi åker med våra fordon på kvällarna och pennor är alltid populärt, många av barnen bryter pennorna i två delar och ger till varandra.

Bilder: fotpatrullsbilder på barnen samt samverkan.

Under patrullen vet man aldrig vad man möts av ibland är det folktomt för att det är marknadsdag och ibland vill alla prata med oss. Idag så träffade vi några killar på motorcyklar på ett torg som erbjöd oss att ta en testrunda på deras cyklar men vi valde att inte åka den här gången, samtidigt kastade några utav oss boll och frisbee med barnen.

Det är tungt att gå med all utrustning på sig och det blir ganska varmt så man får passa på att vila sig lite och dricka vatten vid varje tillfälle som ges om än en så enkel sak som att sätta sig på en bänk tillsammans med en afghan och växla några ord, man får dubbel effekt, man vilar benen samt att man får prata lite. Efter några timmar är det dags att bege sig hem till campen igen för att fortsätta med andra sysslor och självklart middag.

Med vänlig hälsning DSG Romeo Lima