soldaterpakorumfotograf-jesperk-small Under punkten Ledning i min order till kompaniet kunde jag en kväll meddela var jag och chefen kommer ha våra ledningsplatser under de närmaste skedena. Jag kunde också meddela att vi har andlig ledning på kompaniet! Kollegorna tyckte det skämtet var något knastertorrt vilket jag givetvis tog som en komplimang. Vår pastor Daniel hade nämligen kommit ut till oss på tredje kompaniet i Sar-e Pul för att vara med oss ett par dagar.

Under kvällens lugn höll vi ett stämningsfullt korum. I mörkret, framför driftstödsgruppens petroleumbaserade vägg av eld, inledde vi korumet med att sjunga ”pärleporten” innan pastorn folkbildade oss om kopplingen mellan våfflor, vårfrun och vad som sägs ha hänt ungefär nio månader innan juldagen för lite styvt tvåtusen år sedan (Maria Bebådelsedag). Därefter läste en av kompaniets soldater en bibeltext innan vi sjöng igen. textlasningfotografjesper-k-small Denna gång var det Fädernes kyrka som jag och operationsofficeren Johan hade specialbeställt inför pastorns besök. Den psalmen har varit särskilt populär i militärkretsar och i synnerhet för de av oss officerare som någon gång under våra år haft förmånen att studera vid Militärhögskolan Karlberg där psalmen användes flitigt vid samlingar, korum och gudstjänster.

”Kämpa för frihet åt bunden träl” sjöng vi i den fjärde versen och det är exakt vad vi på SL, tredje kompaniet, gör här ute. Vi kämpar sida vid sida med våra vänner i den Afghanska armén och polisen, för ett Afghanistan i fred, utan de onda krafter som idag hotar, skadar och dödar folk och stat.

ovandarfotografjesper-k-small Stärkta av pastorns ord och den starka psalmen är vi nu laddade inför våren där vi ska fortsätta leverera ett oerhört professionellt och starkt arbete ute i provinsen, där vi behövs som allra mest.

Mathias V, ställföreträdande chef för tredje skyttekompaniet.

Foto: Jesper K