coopertest_3-small
Ordet ”test” är för många ett negativt laddat ord som förknippas med krav och kontroll. Kanske just därav att stämningen under lördagen var något spänd och dämpad inför eftermiddagens beordrade Coopertest.

Coopertestet, som är en del av Försvarsmaktens fysiska krav, består av 3 km löpning.  För den unge, friske och tränade kan detta vara lätt som en lek likväl som det för den halte och sjuke kan innebära tre fruktansvärda kilometrar där känslorna pendlar mellan ångest, glädje och förtvivlan.

Inför lördagens test hade undertecknad i god tid och med tysk precision (i form av trippmätaren på en VW-buss) mätt upp en bana om tre kilometer.

Banans utformning i kombination med oerhört gynnsamt väder bidrog till ideala förhållanden.

I denna fantastiska värld levde vi alla till en timma innan start då kraftigt regn svämmade över delar av campen, inklusive tänkt bana. I panik och förtvivlan tvingades jag som idrottsansvarig och testledare nu till snabbt beslut avseende ny bansträckning. Dock efter uppsittning i VW-buss och ånyo uppmätt bana stod det så strax efter 17.00 en nästintill komplett MEDEVAC-enhet, uppvärmda och redo för Coopertest.

I ett rasande tempo, likt kossor släppta till grönbete satte de av. Det dröjde inte länge till att man kunde börja skymta segraren Pelle i början
av det långa upploppet. Pelle passerade mållinjen på den fina tiden 11.55. Detta trots att han två dagar tidigare i samband med fotbollsmatch ådragit sig en kraftig sträckning i lårets framsida. Efter en lång och häftig slutspurt med härligt sportmannaskap rusade Petter och chefen för MEDEVAC-enheten in på en delad andraplats. Chefen hävdade bestämt att hans oklippta vänstra stortånagel visst varit flera tusendelar före över mållinjen. Petter å sin sida krävde målfoto då det ur hans synvinkel utan tvekan varit hans fladdrande lugg som korsat mållinjen först. Efter diskussion beslutades det dock om att andraplatsen skulle delas. Tredjeplatsen knep en knappt andfådd Johan som efter målgång verkade fullkomligt oberörd, imponerande. Den slutliga listan med tider och placeringar visade sig bli riktigt trevlig kvällslektyr för idrottsansvarig.

Tiderna, uppslutningen och förbandets prestation påvisade än en gång vilken fysisk kapacitet enheten besitter. Trots en i jämförelse hög medelålder är enheten i fysiskt topptrim, varpå idrottsansvarig inte är förvånad över resultatet.

/Idrottsansvarig