Det börjar närma sig rotation till Afghanistan för FS20 och i veckan har det genomförts en slutträning för att knyta ihop förbandets olika förmågor och det är även sista gången vi övar tillsammans innan insatsen. Vi på pansarskytteplutonen Delta Quebec har deltagit med våra fyra stridsfordon och genomfört patruller och beredskapsuppgifter, som att eskortera sjukvårdsvagnar och olika funktionsenheter.

Då det är många enheter som övas samtidigt så blir det mycket väntande, antingen i vagnarna eller vid förläggningen. När man står i beredskap så måste man ständigt vara beredd på att åka ut på alla möjliga typer av uppdrag, det kan röra sig om allt från att förstärka enheter som har hamnat i strid till att ge stöd vid trafikolyckor och allt där emellan.

Denna veckan så har de larmen som kommit mestadels varit för TIC (Troops In Contact, vilket betyder att en enhet har blivit beskjuten) och då gäller det att snabbt komma på plats.

Våra pansarskyttegrupper består av två delar, ett stridsfordon 9040C samt en skyttegrupp. De två delarna arbetar tillsammans, antingen i vagnen eller med skyttesoldaterna avsuttna. Detta ger oss möjlighet att verka väldigt dynamiskt, vagnarna har en god terrängförmåga och soldater kan ta sig fram till fots på platser där vagnarna inte kan.

Det viktigaste med alla övningar är att få fram de saker som man behöver utveckla och bli bättre på, så det är skönt att vi kan gå ut från slutträningen och säga att även om det finns detaljer att putsa på så är vi redo och taggade för vår insats i Afghanistan.

DQ