Nyligen var jag ute på en så kallad ”social patrol”, dvs. vi gör en fotpatrull i Mazar-e Sharif för att visa närvaro och samverka med lokalbefolkningen. Vintern närmar sig och det börjar bli kallare, ca 8 grader dagtid och 4-6 om nätterna. Så folk börjar vara mer inomhus och vi såg inte lika många barn springa omkring som det brukar vara ute på gatorna.


Jag såg några enstaka kvinnor klädda i burqa, annars var det mest barn, pojkar som satt i sina kiosker samt äldre män och medelålders män på moppe eller åsna vi såg vistas utomhus. Barnen sprang fram och vill ta i hand och bli fotade. För dem är det fascinerande med digitalkamera!

Folk bor i murade fyrkantiga hus. De flesta familjerna har inte råd att måla väggarna men här och var står färgglada hus och skiner upp bostadsområdet.  Det var intressant att upptäcka hur det faktiskt ser ut i detta otroligt fattiga land.

För er som har läst Flyga Drake och Tusen Strålande Solar av Khaled Hosseini kan jag intyga att det inte är några fiktiva berättelser, och för er som inte har läst dessa böcker rekommenderar jag varmt att göra det för att få en inblick i Afghanistans verklighet!

//Malin