Hej alla vänner, anhöriga och andra intresserade av FS20. Nu har vissa av oss snart varit en hel månad i området och det börjar bli läge att informera lite mer om vad vi sysslar med om dagarna. Vi har just avslutat den intensiva processen med att ta över efter våra företrädare och kommit igång ganska bra med arbetet. Vi har väl inte fått den lugna och fina start som vi hade hoppats på, men anledningen till detta är ett desto större glädjeämne.

Vårt jobb går väldigt mycket ut på att vara ute i området och agera mot motståndarna tillsammans med Afghanska armén och polisen. Därför var det väldigt glädjande att de för någon vecka sedan tog initiativet till en större operation i det område som vi är mest aktiva i, nämligen det som kallas West of MeS (Väster om Mazar-e-Sharif). Planering och framförhållning är kanske inte våra samarbetspartners starkaste sida, men de är både modiga och motiverade att göra saker och ting, när man väl har bestämt sig.

Att vara soldat är på inget sätt glamouröst så när man pratar om operationer och annan verksamhet, får man inte glömma att det i slutändan handlar om en soldat som t.ex. ska stå post kl. 0300- 0500 en kall och mörk natt någonstans i West of MeS, till och med på julafton.

Det kan också handla om att gruppera i stridsställning en hel natt i väntan på att bärgaren ska komma för att bärga ett fordon som kört fast.

Livet ute i fält är ibland tufft och inte särskilt bekvämt, men faktum är att soldaterna trivs bäst där ute. Initiativförmågan är det dessutom inget fel på och man gör det man kan för att göra fältlivet så bekvämt som möjligt.

Just därför är alla glada tillrop och annat stöd för oss som ”gör jobbet” oerhört uppskattat.

Jag vet att stödet hemifrån är stort och jag vet att ni alla skänker en extra tanke till soldaterna nu i juletider, men var inte alltför oroliga. Vi har oerhört duktiga soldater och förbandet kan hantera alla de svåra uppgifter vi ställs inför.

God Jul och ett Gott Nytt År

Önskar vi alla våra anhöriga!

Mj Joon Hermansson Chef 1:a Skyttekompaniet ISAF FS 20