Dagarna innan jul spenderade vi, en av sjukvårdsvagnarna (PL84 ) på Ali Zayi hill tillsammans med skyttesoldaterna på Bravo Quebec.

Ali Zayi hill

Utsikt över byn Ali Zayi

Tiden på kullen blir inte roligare än vad man gör den till. Dygnets höjdpunkter blir på ett naturligt sätt frukost, lunch samt middag, allt tillagat på det hederliga Trangiaköket. Veckans höjdare blev nudlar med tonfisk. Vill du som läsare uppleva detta kulinariska mästerverk så följer här ett recept;

  • Tillsätt kokande vatten till en burk nudlar enl. anvisningen, låt stå 5min.
  • Blanda i en halv burk tonfisk samt en mindre grabbnäve med cashewnötter.
  • Toppa med sweet chilisås i valfri mängd eller tills näsan börjar rinna och svettpärlorna kommer fram.
  • Rör om och njut!

På dagarna genomförs fordons samt fotpatruller med olika inriktningar. Ofta handlar det om att samverka med invånarna i de närmsta byarna samt att säkra olika vägavsnitt mot eventuella gömda sprängladdningar, s.k. IED:er.

I skrivande stund har vi varit här i fyra dygn och för tillfället är klimatet ganska bistert. Solen lyser visserligen på klarblå himmel men den kalla vinden gör oss frusna ganska omgående om vi sitter still. Långkallingar, värmetröja, mössa, Bullens korv samt koffein och nikotin i olika former håler dock stridsvärdet bland oss soldater på topp.