Efter vissa inledande friktioner gällande materiel (en brinnande bil) och personal (en lättare skadad chef) så har vi tillsammans med vår sjukvårdsgrupp nu genomfört vår första mentoreringsperiod hos ANAs (Afghan National Army ) tredje kompani som just nu är stationerade på en FOB (forward operation base) i Sar-e Pul.

Inledningsvis har mycket tid och stor möda lagts på att förbättra vårt boende och framförallt vinterbona det samma. Peter och Mats har byggt ett tak över vårt kök, varmvattenberedaren i duschbaracken har lagats av Peter och Niklas och med 6 duschar på 9 personer så har vi förmodligen flest duschar per person på hela FS20.

Taket över köket är till större nöje för vissa än för andra, framförallt uppskattas det av Johan som levererar nykokt gröt varje morgon och av Stighlitz som står för huvuddelen av matlagningen och gör detta med bravur. Vi andra uppskattar dock att slippa diska under bar himmel.

Så sakteliga har vi börjat känna det kompani vi bor med och som vi ska mentorera under de kommande månaderna. Viss utbildning har påbörjats och än mer är planerad.

John mentorerar våra afghanska motparter ANA och ANP

Övning med skarp ammunition med kompaniets skarpskyttar. Resultatet var över förväntan.

Under denna första mentoreringsperiod så hann vi (vi innebär OMLT och ANA) även med att genomföra en kortare operation söder om Sar-e Pul tillsammans med det svenska skyttekompani som är stationerat i Sar-e Pul. Operationen genomfördes utan större friktioner och var förhoppnings den första i en rad av gemensamma operationer med de svenska och afghanska styrkorna i Sar-e Pul.

Förutom att utbilda och mentorera ”vårt” kompani så är även en av uppgifterna för oss på OMLT att underlätta samarbetet mellan den afghanska armén och den svenska dito. L i OMLT står för Liaison som betyder samverkan.

I skrivande stund så befinner vi oss på Camp Northern Lights (CNL) och återhämtar, dvs vi vårdar vår utrustning, byter trasig materiel samt allt annat som ska hinnas med. Inom kort kommer vi åter rulla ut till vårt kompani och påbörja vår andra mentoreringsperiod. Livet på CNL är gott men livet på FOB:en är godare och vi ser alla fram emot att åter få träffa våra afghanska vänner vid 3. kompaniet.

Under framryckning söder om Sar-e Pul. Inte direkt den terräng man är van vid men jävligt vackert var det.

Rast/Vila under tillbakaryckningen till Sar-e Pul, Jonas chillar och observerar.

Mats funderar på hur man bäst tar sig upp på toppen.

/3:e mentorsteamet via Tobbe