Stab- och trossplutonen på första skyttekompaniet består av 3 grupper. Tillsammans utgör de kompaniets samlade förmåga för ledning, logistik och underhåll.

Stabsgruppen

Stabsgruppen gruppchef består av en ställföreträdande gruppchef, signalister samt soldater som har befattning skytt/förare. Gruppens huvudsakliga arbetsuppgift är att bemanna kompaniets ledningsfordon som används av kompaniledningen för att kunna leda kompaniet ute i operationsområdet.  I övrigt bistår gruppen kompaniledningen i dess arbete inne på campen. Att arbeta i stabsgruppen är utvecklande och omväxlande då jobbet erbjuder en stor variation av olika arbetsuppgifter.

Ledningsfordonet, en pansarterrängbil 203.

Förläggning ute i operationsområdet. Som tur är har klimatet så här långt inte varit speciellt kallt :)

Solnedgång i fjärran.

Transportgruppen
I transportgruppen finns det  gruppchef, en ställföreträdande gruppchef och förare.

Gruppens huvudsakliga uppgift består av att transportera fordon och materiel kors och tvärs över det svenska ansvarsområdet, vilket innebär att gruppen redan är uppe i många mil på de afghanska vägarna.

En dag på transportgruppen kan vara väldigt varierande. Det kan vara allt från det självklara som att köra transporter till andra camper, till campsysslor såsom att köra ut vatten till olika ställen på campen, eller att fylla upp matcontainern med så kallade rations (frystorkad mat).

För tillfället håller gruppen på med att möblerna om olika delar av campen. Detta innebär många timmar i lastare och en hel del slit med bl.a. städning.

Arbetet är givande och lärorik framförallt eftersom transportgruppen får ta väldigt mycket eget ansvar. Detta uppskattas eftersom gruppen själva får tänka till på hur de vill ha det för att det ska fungera så bra som möjligt, samtidigt som det innebär en hel del mer arbete och möjligheter än vad de hade förväntat sig innan de kom ner till Afghanistan.

Arbetet vid transportgruppen är ganska självständigt vilket innebär att det kan bli långa dagar, t.ex. 07-23, men även att man ibland kan ta en sovmorgon, vilket behövs efter en sen kväll med en lång körning.

Driftstödsgruppen
Driftstödsgruppen består också av en gruppchef, en stf gruppchef men också hjulfordonsmekaniker, pansarterrängsbilsmekaniker, signal-/vapenmekaniker samt Stridsfordon 90 mekaniker.

Gruppens huvudsakliga uppgift är att avhjälpa fel, stötta skytteplutonerna vid vård samt utbilda. I driftstödsgruppens tält är det oftast full rulle, dagarna är långa men roliga och jobbet går i ett.

Då det är många fordon, i varierande materielslag så krävs det bred kompetens, vilket DSGn har. Där allt från stora saker som Stridsfordon 90 och Lastbilar till mindre saker som handburna radiosystem och automatkarbiner lagas.

Björn i DSG-containern

Kim med slägga

En vanlig dag för DSGn består av ett morgonmöte, där chefen delar ut uppgifter beroende på vilka fordon som är inne och vilka fel som kan avhjälpas på plats. Därefter börjar dagens arbete vilket t.ex. består att stötta plutonerna vid vård av vagnar. Då gruppen bidrar med allt plutonerna kan tänkas behöva, från att svara på frågor om hur saker fungerar, laga saker till att låna ut verktyg mm.

Kim, Nille och Björn i ledningscontainern.

Höjdpunkten på dagen är när transportgruppen kommer förbi med reservdelar som har beställts, har man då tur så har de även köpt med sig lite godis och läsk. På kvällen samlas gruppen igen, då delger gruppchefen lägesrapport från kompaniet, utefter denna planeras sen morgondagen.

Chefen för plutonen står för samordning och personalansvar.  Arbetet är tidskrävande men väldigt utvecklande och roligt, arbetsuppgifterna varierar från stora till små och det finns alltid något att göra.

EQ är en pluton som jobbar för varandra och för kompaniet. En månad in i missionen är stämningen på topp och trots att en del saknades på plutonen så var julfirandet en trevlig tillställning med Sunes jul, julklappsbytande och glöggdrickande!

Gott nytt år och god fortsättning önskar EQ från Afghanistan!