Den sista dagen av år 2010 spenderade stora delar av 3:e skyttekompaniet i solskenet vid buzkashiplanen.
I Sar-e Pul så spelas buzkashi på en plan i utkanten av byn på fredagar under vintern. Fredagar i Afghanistan är att jämföra med svenska söndagar dock så är afghanerna noggrannare med att man ska vara ledig då.

Buzkashi är en traditionell centralasiatisk hästsport som går ut på att plocka åt sig ett getkadaver och rida iväg med det (buz ”get” och kashi ”dragning”). Buzkashi kan spelas som lagsport eller som i det här fallet som en individuell sport.

I den individuella varianten av sporten, Quarajai, ska ryttarna rida med kadavret runt en flagga på ena sidan av fältet och sedan kasta det i en cirkel. Denna sport är mycket hård och det visas lite pardon. Hästarna får både sparkas och bitas (något som plutonchefen Tobias fick erfara under spelets gång).

Via samverkansofficerarna Gustaf och Christian så hade det ordnats så att en av deras kontakter skulle förklara spelet och se till så att tre tappra män ur kompaniet skulle få låna hästar och delta i spelet.
De tre tappra männen var plutonchefen Tobias, gruppchefen Glenn och ställföreträdande gruppchefen Stig alla ur skytteplutonen på kompaniet.

Detta var ett utmärkt tillfälle att umgås med det afghanska folket och visa att vi ifrån ISAF är här för att jobba med och för dem.

Jag låter bilderna tala för sig själva.

/Gustaf LNO 3:e skyttekompaniet

Det gick vilt till.

Rundning av flaggan.

Tobias och Glenn

Tobias och Stig