Som ”Acting Senior Swede” på Camp Marmal fick jag möjligheten åka med när den norske stabschefen på RCN (Regional Command North), brigadgeneral Hals, skulle hälsa på personalen i det svensk-finska ansvarsområdet.

Vi embarkerade två helikoptrar på morgonen på Camp Marmal. Först flög vi till Camp Monitor i Sheberghan där chefen för Romeo Lima (andra skyttekompaniet) mötte oss. Vi träffade en del av personalen och gjorde en rundvandring på campen som till stora delar är en byggarbetsplats.

En styrka ur ”Sea Bees” (US NAVY Engineers) håller samtidigt på att bygga färdigt helikopterlandningsplatsen utanför. Vi mötte även representanter för ANA (Afghan National Army). Jag fick också chansen att prata lite med fortifikationsofficeren Joakim.

Efter ett par timmar var det dags att flyga vidare till Sar-e Pul för att hälsa på tredje skyttekompaniet (Sierra Lima). Det blev en träff med personalen samtidigt som vi åt en sen lunch.

Därefter drog vi österut för att hälsa på provincial office i Aybak i Samangan. Den finske chefen på plats tog emot och redovisade läget.

Jag hade samtidigt uppgiften att förlänga kontraktet med de två lokala husägarna som vi hyr av, när jag ändå hade vägen förbi.

Efter väl förrättat värv var det bara att invänta helikoptrarna igen en bit från PO:t. Flygningen gick både över bergen och över den släta öknen. Över bergen var det en fin utsikt genom den öppna bakre dörren.

PRT MeS runt på 8 timmar = en mycket bra och intressant dag!

Gott Nytt År hälsar

Övlt Jerker Westdahl

Chef NSE FS20