Trots att vi befinner oss flera 100 mil hemifrån blev det Julafton även här i Mazar-E-Sharif. Vissa på NSE:t valde att fira julafton på den svenska campen CNL och vissa valde att stanna på Camp Birka och fira jul med norrmännen på deras camp, Nidaros.

För de som skulle spendera Julafton på CNL började förmiddagen med en fordonsmarsch från Birka till CNL.

Jerker håller genomgång innan vi skall rulla till CNL.

Väl framme på CNL serverades det lunch och självklart var det risgrynsgröt. Det fanns även glögg, pepparkakor och lussekatter. Allt för att höja julstämningen så gått det gick. Efter att ha intagit lunchen blev det jobb för vissa och någon fick gå på ett möte. Verksamheten står aldrig stilla, inte ens när det är julafton.

Klockan 15 visades, traditionsenligt, Kalle Anka på storbildsskärm i matsalen. Uppslutningen bland de som ville se Kalle var stor och i 1 timme, precis som hemma, fick vi en liten dos av det som, för många, hör julen till.

Jerker sitter och njuter i solen.

Efter att ha spenderat resten av eftermiddagen utomhus och njutit av solens varma strålar, (vilket känns väldigt märkligt på Julafton), var det dags för julbord. Julbordet var helt fantastiskt. Kockarna i köket hade verkligen gjort ett enastående jobb. Vi fick det mesta som skall ingå i en svensk jul. Det fanns alla varianter av sill och lax. Det fanns ägghalvor, skinka, köttbullar, prinskorv, sillsallad, rödbetssallad, revbensspjäll m.m. Till efterrätt hade kockarna dukat upp ett bord med ost och kex, godis, ris a’la malta, kakor, choklad och mycket mer.  Jag ljuger inte när jag skriver att det inte var utan svårighet att behöva resa sig från bordet efter den middagen.

Det gick bra att fira jul hos norrmännen oxå trots att de serverade julebrus istället för julmust.

Resten av kvällen spenderades på mässen med trevligt umgänge och lite spel innan de flesta av oss däckade i sina sängar överväldigade av all god julmat.

Karin och Nicklas spelar fooseball

/NSE:t via Karin