Jag vill med detta brev beskriva vardagen för soldaterna vid stabs- understödskompaniet i Afghanistan och inte minst framföra min och deras hälsningar till er anhöriga. Ännu en gång vill jag tacka för det stöd som ni ger oss under vår insats. Telefonsamtal, hälsningar och brev från er är mycket värda och de motiverar oss till att göra ett ännu bättre arbete. Kontakten med familjer och vänner har särskilt stor betydelse under jul och nyår, eftersom vi normalt sätt brukar fira den tillsammans med er.

Enheterna vid stabs- understödskompaniet, PL, påbörjade att lösa sina huvuduppgifter ungefär en vecka efter ankomsten till Afghanistan. Anpassningen till den nya miljön i kombination med avancerade uppgifter, bidrog till att arbetsbelastningen stundom var väldigt hög. Kompaniet var dock väl förberett och soldaterna gjorde sitt yttersta för att lösa sina uppgifter på bästa möjliga sätt. Klimatet var högst varierande. Det skiftade mellan -5 till +18 grader Celsius, vilket kan jämföras med en vår i Mellansverige. Arbetstemperaturen i december uppfattades i allmänhet som betydligt mer gynnsam, jämfört med de 45-50 grader som den kan uppgå till under perioden juni, juli och augusti.

PL huvuduppgift är att understödja andra förband och enheter med funktioner och specialistkompetens, vilket innebär att våra enheter ofta är utspridda över en relativt stor yta. Ytan som förbandet uppträder i är ca fyra gånger så stor som Skåne. Ibland kan PL enheter lösa dessa uppgifter flera veckor i streck, vilket ställer höga mentala och fysiska krav på den enskilde soldaten. I skrivande stund befinner sig flera av kompaniets enheter ute på en längre operation, bland annat sjukvårdsgrupperna och gruppen med obemannade spaningsflyg. Under operationer arbetar de flesta av stabs- understödskompaniets grupper ofta i nära samarbete med andra förband exempelvis 1. skyttekompaniet. Detta samarbete fungerar mycket bra.

Under de tuffa förhållanden som förbandet uppträder i är det särskilt viktigt att de logistiska behoven säkerställs. Maten på Camp Northern Lights (CNL) är av hög kvalitet. Det är inte ovanligt att det serveras oxfilé med potatisgratäng och nybakad äppelpaj till efterrätt. Gravad lax är populärt och serveras mer eller mindre dagligen som ett alternativ.  Detta är ett välkommet avbrott till den mat som äts av grupperna när det är på fältet och arbetar. Kosten består då mestadels av ”rations” (frystorkad mat) som förstärkts från köket med Bullens pilsnerkorv och köttbullar i gräddsås. Kombinationen bra mat, en varm dusch, rena kläder och ett samtal hem gör tiden på CNL värdefull, även om det kanske bara blir ett par timmar eller något dygn.

Vissa av våra enheter har sina huvudsakliga arbetsuppgifter på CNL exempelvis sambandsgruppen, som bland annat möjliggör att vi kan ringa hem och skriva mail. Arbetsdagen, det vill säga varje dag, präglas av rutintjänst och möjligheterna för denna grupp att komma utanför murarna som omgärdar CNL är begränsade. En möjlighet som sambandsgruppen har är att ingå i de fotpatrulleringar som kompaniet är ansvarig för. Förutom möjligheten att se vad vårt och våra föregångares arbete konkret resulterat i, såsom fungerande flickskolor och vårdcentraler, syftar fotpatrulleringarna till att ta reda på vad som försiggår i vårt närområde i stort och smått. Exempelvis kan det vara att ett bröllop ska hållas och därmed kommer vissa vägar vara fyllda av människor under en viss period. Det innebär i sin tur att våra enheter måste välja andra vägar så att vi inte stör högtiden och att förbanden inte fördröjs inför lösandet av övriga uppgifter.

Jag hoppas att jag kunnat ge er en övergripande bild av vår tillvaro i Afghanistan. Många uppgifter väntar oss och jag känner att stabs- understödskompaniet är väl förberett på att möta dessa. Ert stöd är en grundsten för att vi skall kunna lösa våra åtaganden på bästa sätt och det känner jag att vi får. Ha en riktigt god fortsättning på det nya året.

Mattias, chef för PL