Det svenska NSE:et har haft en innehållsrik start på sin mission. Det har varit många nya intryck att ta in och vi har haft fullt upp ända sedan vi tog över ansvaret på Camp Birka. Det började med att vi skulle avrusta och skicka hem alla soldater på FS19. Då fick killarna på huvudförrådet verkligen jobba hårt, allt ifrån vapen och skyddsvästar till strumpor och kalsonger skulle lämnas in av FS19, för att sedan packas i pallar och skickas hem till Sverige. Det har varit ett stort jobb.

På huvudförrådet (HF) förvarar vi allt ifrån granatgevärsgranater till sko-snören. Det stora jobbet för grabbarna framöver kommer att bli att hålla ordning på allt som åker i höger och vänstervarv och som skall ut till förbandet när de behöver ny mtrl eller deras befintliga utrustning behöver bytas ut.

Här packar HF paletter innan det är dags att skicka hem mtrl till Sverige.

Själva staben på NSE:t består av Jerker som är chef och ett antal andra specialfunktioner såsom Movcon som ansvarar för alla transporter till och från Sverige, Paymaster och Dep Paymaster som ansvarar för ekonomin på den svenska kontingenten och all posthantering till och från Sverige, Logistikofficer och Logistikassistent som sköter allt vad logistik heter och Fortifikationsofficerare som tar hand om all byggnation och brandsäkerhet runt om på våra olika camper. Vi åker fram och tillbaka mellan de svenska camperna för att i görligaste mån kunna stödja med den kunskapen som vi besitter.

Paymaster Roland och Dep Paymaster Karin sorterar julpost på CNL.

Birgitta, Karin och Janne är på väg ut på uppdrag på Marmal i den mycket populära och välanvända ”Mulen”.

Killarna på verkstaden har även de haft mycket att stå i ända sedan de kom ner. Hjulfordonsgruppen har varit fullt sysselsatta med att ta hand om fordon som behöver repareras. Grabbarna har gjort och gör ett suveränt jobb genom att arbeta långa dagar. De får även bidra med sina specialistkunskaper när det kommer till lagning av truckar och vattenpumpar och de har t.o. m fått laga en ”padda” till de lokala arbetarna som gjuter betongplattorna hos oss. Arbetsuppgifterna varierar mycket och det är något som alla uppskattar.

Tomas och Sven-Ola inuti en Pansarterrängbil ”Patria” (Patgb 203).

Rickard som är chef över verkstaden har många olika delar att hålla koll på

Specrepgruppen jobbar med allt möjligt, såsom kontorsmaskiner, welfareutrustning, sambandsutrustning, vapen m.m. Till och med löpbanden från det norska gymet skickas till oss för reparation. Verkstaden har även en bärgningsgrupp som har beredskap dygnet runt.

Andreas och Emil är chef över Specrepgruppen respektive Hjulfordonsgruppen.

Camp Birka, där vi arbetar och där vi har våra kontor resp verkstad och förråd, ligger på en norsk camp, Camp Nidaros. På den norska campen bor vi i stora fina tält där varje person har en ”kupa”. Kupan består av en säng och ett skåp att förvara sina grejer i. Vissa av oss har haft turen att få en ”dubbelkupa”, dvs. två st ”småkupor”, där man kan öppna upp en tältvägg emellan och därmed sprida ut sig lite mer. Även om det låter enkelt så trivs vi rätt så bra trots att flygplatsen ligger en knapp kilometer från oss.


Vi har mitt i allt jobb hunnit med att fira jul och nyår. För vissa av oss som spenderade julen och nyåret på vår svenska camp CNL bestod helgerna av mycket mat och onyttigheter. De som firade på Camp Marmal fick möjligheten att prova på lite olika typer av julfirande då vi är många nationaliteter som bor här. Marmal är en stor camp och det finns 3 olika matsalar att välja mellan, den tyska, den amerikanska och den norska. Den amerikanska matsalen är välbesökt av en del av oss. En sak som lockar där är deras gigantiska efterrättsbord som allt som oftast består av glass, paj, kakor, chips m.m. På lördagar bjuder norrmännen på våfflor i sin verkstad och dit är vi svenskar välkomna.

En del av oss åker några gånger i veckan till CNL för att jobba eller gå på möte. Matsalen där bjuder alltid på väldigt god mat och det finns alltid något som passar alla. Även där finns det i princip varje dag någon form av efterrätt. Så ni som tror att vi svälter här nere…

Ni har fel!

En del av NSE:t har varit ute och gått en NOOR-patrull i närområdet runt den svenska campen CNL. NOOR betyder ljus på det Afghanska språket dari. Syftet med det är att komma ut och visa lokalbefolkningen att vi finns och att vi vill hjälpa. Så fort vi kom utanför campen började barnen flockas runt oss. De var alla väldigt fascinerade av våra digitalkameror och ställde gärna upp på bild för att i gengäld få se sig själva på kameradisplayen. Det var en patrull som bestod av många intryck.

Del av NSE:t ute på fot-patrull.

Till sist vill jag säga TACK till er anhöriga för ert stöd. Ni ska vara stolta över era soldater här nere i Afghanistan. De gör ett fantastiskt arbete och utan ert stöd hade de inte varit här för att i sin tur stödja den svenska kontingenten med sina specialistkunskaper. Jag vet att de är värdefulla hemma men de är även väldigt värdefulla här nere i Afghanistan. Ert stöd hemifrån gör att vi kommer kunna lösa våra uppgifter på bästa sätt.

Jag sa på Anhörigdagen på Livgardet att vårt NSE är ”The Best One Ever” och det står jag fast vid.

Vi har det som krävs!

Jerker, Chef NSE

Jerker ute på NOOR-patrull.