OMLT BRIGAD.

Vi har till uppgift att mentorera brigadstaben i ANA (Afghan National Army) 1.Brigaden.
Först och främst är det en person, en befattningshavare, som vi arbetar med dagligen.
Till vår hjälp har vi personliga tolkar. Eftersom vi arbetar tillsammans varje dag, lär vi känna varandra riktigt bra. Vi är ett sammansatt team, från Sverige, Norge och Finland. Det har ju sina småproblem, men vi hjälper varandra där det behövs.

20110116-023-small

Afghanska armén är en ung armé. Den brigad vi arbetar med, sattes upp för sju år sedan. Det finns fler förband som är mycket yngre. Därför är vi här, för att dela med oss av våra erfarenheter av brigadsystemet och hjälpa våra Afghanska kollegor framåt. Arbetet är mycket tillfredsställande. Vi lär oss mycket om Afghanistan kulturen. Afghanerna är mycket nyfikna på vår kultur också.
För ett tag sedan hade vi en diskussion om barnuppfostran. En Afghansk officer hade sett på nyheterna från ett nordiskt land om ungdomskravaller, och sett att barn var ute på gatorna sent, utan sina föräldrar. För dem var det svårt att förstå. Vid den tiden skall ju barnen vara hemma och sova! Varför lät vi våra barn springa ute vind för våg?  En mycket bra fråga, som inte har ett enkelt svar.

För oss är det nu naturligt att ha datorer både hemma och på arbetsplatsen. Här är det inte lika självklart.  En del i arbetet handlar just om att få personalen att förstå fördelar och nackdelar med datorer. Alla kan inte hantera datorer, de kan helt enkelt inte läsa och skriva tillräckligt bra.

20101115-069-small

Eftersom vi arbetar tillsammans med de Afghanska officerarna, är vi med dem när de åker någonstans. Det gör att vi ser hur oerhört fattigt de flesta har det. Men det är ändå slående, hur oerhört gästfria människorna är. De bjuder på det de har, och det är naturligt för dem.

Just nu har vintern gjort sitt intåg. För oss nordbor är det inte så besvärligt, vi har en bra utrustning. Men vi ser fortfarande civila som går i sandaler, en del utan strumpor.

Vi från OMLT BRIGAD önskar alla hemma i Sverige en god fortsättning på det nya året.

Major Lars.

20101115-091-small 20101115-093-small 20101115-160-small 20110116-018-small