Det är ett mulet väder som barskt välkomnar de första själarna i skytteplutonen Alfa Romeo när de öppnar dörrarna till sina baracker på Camp Monitor, Sheberghan.

Det märks direkt att det inte längre finns något kvar av det trevliga höstvädret som välkomnade plutonen när vi roterade ner för ett par månader sedan, utan enbart små glimtar av en allt mer avlägsen sol som tittar fram då och då. Temperaturerna vandrar ifrån minusgrader om nätterna till att nå dryga +10 C under dygnets ljusa timmar, och vindar som drar förbi tillser att även dessa plusgrader upplevs som aningen ”bistra”.

Alla soldaters uppvaknande sker inte samtidigt utan vissa värdesätter att sova ett par minuter extra medan andra istället startar igång dagen och möjligen inledningsvis slöa sinnen med ett par raska varv runt campens inhägnad.

Tornet I hjärtat av campen finns vakttornet med delar ur just Alfa Romeo som nu kan observera hur campen så sakteliga börjar vakna till liv än en gång.
Dagens agenda bjuder inte på någon större överraskning utan rutintjänst för plutonen där olika uppgifter sedan tidigare har tilldelats de olika grupperna.

En av grupperna inledde sin uppgift ett par dygn tidigare då de inledde sin vakttjänstgöring på campen. Att sitta i vakten är ingen fysiskt jobbig uppgift, men de varierande arbetstiderna och det mentalt slitsamma i att försöka vara aktivt observant under de timlånga passen gör att grupperna ofta är utmattade efter avslutad uppgift. Tristessen är minst sagt soldatens största fiende här..

Några andra soldater i en annan av grupperna har gett sig upp lite tidigare än sina kamrater för att hjälpa till med lite av Monitors administrativa arbete. I detta ingår till exempel att understödja campens signalering med personal, en signalering som sker inte enbart till enheter på patruller utan även till andra camper, svenska som internationella.

Samverkan ANP Utöver detta behöver nyckelpersonal nästan dagligen, och idag är inget undantag, ha eskort när de ska ut och samverka med Afghanska myndigheter och säkerhetsorgan, vilket faller på Alfa Romeos lott att lösa. Det här har ju självfallet alla förutsättningar till att bli något av en slentrianuppgift, men då i stort sett varje samverkansmöte på ett Afghanskt manér alltid lyckas bli minst sagt unika är det svårt att förutsäga var mötet i själva verket kommer att ske, vilken tid det börjar och hur lång tid det kommer att pågå. Det enda skyttesoldaten kan göra är att utrusta sig med mat, vatten och ett nästintill outtömligt tålamod.

Den tredje gruppen har fått i uppgift att i samarbete med den Afghanska polisen ”ANP” genomföra en patrull i närområdet för att visa upp en betryggande närvaro för civilbefolkningen runtomkring. Efter frukosten splittras gruppen och medlemmarna sprids i alla riktningar.
Även om patruller är en rutin djupt inrotad i bakhuvudet på var och en i gruppen är det fortfarande många saker som måste kontrolleras innan man kan betrakta sig som förberedd.

Radiosystem måste kontrolleras, vapen borstas av och fordonen startas och eventuellt felsökas. Chefen måste inhämta aktuell information om området han ska till eller måste passera, är området säkert eller är det något han bör beakta lite extra? Har det hänt något under dagen/natten? Därefter ska det samordnas med våra vänner inom ANP så att det inte skett något missförstånd angående tid och plats eller lösande av uppgift.

Fo framryckning När så till slut alla förberedelser är avklarade kan chefen slutligen ge sina orders och fara ut på patrullen. Idag var det ingen längre patrull planerad, men på grund av ett infall ifrån chefen för ANP:s styrka passerar gruppen förbi några, som det visar sig, viktiga kontakter vilka det samverkas med och samlas in information ifrån vilket leder till att gruppen blir kvar ett par timmar längre än väntat. En lindrig men inte alls ovanlig försening när man beger sig ut på patrull, oavsett om man har med Afghanska samarbetspartners eller ej.

Efter det att patrullen rullat in på Camp Monitor sker dröjer det en stund innan man bereds tillfälle att slappna av.
Uppgifter som inhämtats skall dokumenteras, utrustning putsas av och erfarenheter samlas och delas med till övriga inom plutonen.

Och så fortsätter ännu en dag på Camp Monitor för den svenska skytteplutonen Alfa Romeo.

Afghansk by