OMLT ska ju mentorera sina afghanska motsvarigheter inom afghanska armén (ANA) och det sker under olika former och mötessammansättningar.

Härom kvällen så bjöds stabschefen (XO) för 1.brigaden på 209.kåren ANA och chefen 2.kandak på 1.brigaden ANA in av sina respektive mentorer till ett planeringsmöte på OMLT 2.kdks grupperingsplats. Då mentorerna vid flera tillfällen tidigare åtnjutit den afghanska gästfriheten passade vi på att denna kväll bjuda på middag i samband med mötet.

imgp0092-small Vi hade denna gång valt att hålla mötet mycket informellt. Långt ifrån och väl undanskymt från andra intressenter som vill vara med och styraANAs verksamhet . Mötet inleddes med middag. På menyn denna kväll fanns grillad oxfilé, ljummen potatissallad med lök, chili, olivolja, nätmelon, getost och hemslagen aioli tillsammans med naanbröd som stekts i olivolja och vitlök. Till efterrätt så bjöds fruktkaka gjord på vetedeg av övlt Gustaf.

Efter måltiden vidtog mer allvarsamma diskussioner för att bli ense om den taktiska situationen ute i ansvarsområdet, taktiska begränsningar och möjligheter samt tankar om hur den taktiska situationen kan komma att utvecklas under kommande sexmånadersperiod.

Mötet avlöpte väl och det är återigen bevisat att vägen till en människas hjärta går via magen.

Bosse

Mentor, kock och skribent