Barn1 (Small) Alla dagar ser inte likadan ut för NSE:t. För ett tag sedan skulle vi ut och gå en Noor-patrull i närområdet runt den svenska campen CNL. Noor betyder ljus på dari, som talas i Afghanistan. Syftet med denna patrull är att komma ut i byarna och visa vår närvaro, vårt stöd och även prata med lokalbefolkningen och tala om för dem att vi är här för att hjälpa.

Barn 2 (Small) Det är viktigt att komma i kontakt med lokalbefolkningen eftersom det är för deras skull vi är här. Vi vill höra deras syn på hur saker och ting är för att sedan kunna hjälpa dem.

Vi hann inte gå mer än 200 meter innan det kom fram barn till oss som var nyfikna och gärna ville ta i hand och hälsa. De ställde gärna upp på kort för att sedan bli ivriga att få se sig själva på kamerans bildskärm.

Barn3 (Small) Brunn4 (Small) Vi svängde av in på en gata där murarna växte sig höga. Två meter höga murar på vardera sida om gatan och innanför – gissningsvis – väldigt enkla hus. Framme vid en vägkorsning såg vi en folksamling och några ur patrullen gick fram för att titta. Det var en man som grävde en brunn för att antagligen få tag på vatten. Han befann sig säkert 6-8 meter ner i marken.

Det finns inte gott om brunnar i de fattiga delarna av Afghanistans städer. Avloppsvatten rinner rakt ut på gatorna och genom ett litet hål ut genom murarna, från bostäderna.

Vi fortsatte patrullen. Längre fram såg vi fler folk som i rörelse.

Kvinnor i burka som kom gåendes med skottkärror fyllda med vattendunkar. De hade varit vid ån och fyllt dunkarna med vatten.

ByVy5 (Small) Barn6 (Small)

Vi hade med oss en kvinnlig tolk och detta var för att se om vi lättare kunde få kontakt med kvinnorna i byn. Vi fick precis det resultatet vi hade hoppats på. Kvinnorna kom fram och villa gärna prata. Plötsligt hade jättemånga kvinnor och barn samlats runt omkring oss.

KvinnorBurka7 (Small) BalongerFolk8 (Small)

Även här ville barnen gärna bli fotograferade. Eftersom kameror inte är något vanligt förekommande här kan man förstå fascinationen av att få vara med på bild och sedan få se bilden på bildskärmen. Barnen nästan slogs om vem som skulle få stå längst fram. De äldsta pojkarna vann naturligtvis. Jag ville få med så många barn som möjligt på bilden och tog därför några steg bakåt med kameran. För varje steg jag tog bakåt tog barnen ett steg framåt. De trodde förmodligen att de inte skulle få vara med på bilden annars.

NSEgrpBild9 (Small) Det var blandade intryck från patrullen. De roliga och positiva med alla barn som springer runt och gärna vill ta i hand. Sedan intrycken som får en att tänka på hur folket i det här landet lever och hur bra vi som bor i Sverige har det.

/Karin