Då afghanska skolor har lov under stora delar av vintern har Hayat 9 år sedan någon vecka varit med pappa på jobbet. Pappa är chef för 2.kandak, grupperad i Sheberghan.

Hur livet ter sig för Hayat är inte lätt att utröna, men han är alltid glad och full av upptåg.

Han håller soldater, underofficerare och officerare igång. Under senaste veckan har han jobbat hårt för att lära sig cykla och häromdagen så lossnade själva cyklandet.

start-med-bank

Kvar är nu att själv komma igång, anpassa farten till rådande förhållanden samt att få till ett kontrollerat stopp. Som synes på ena bilden är uppfinningsrikedomen stor för att själv kunna komma igång. Metoder för att stanna är bl.a. att använda en betongvägg, ofta i kombination med missbedömning av vilken fart som är lämpligt. Men inga ledsna miner för detta utan Hayat är mycket tålig och uthållig i sitt cyklande. Nu bör det nämnas att förhållandena för cykling rent generellt inte är de mest gynnsamma, då stora delar av vår gruppering består av grov makadam. Hayat har dock funnit två platser som är bra. Den ena är 70 m asfalterad väg innanför infarten till vår gruppering och den andra är en betongplatta på 20 x 100 m. Nackdelen med den första är att det står stora 3 m3 farthinder på asfaltvägen och att den andra har en husvägg längs hela sträckningen på 100 m.
stopp-med-vagg

Under gårdagen utspelade sig en kort men intensiv strid mellan Hayat och en ANA-soldat. Hayat avgick med seger och ANA-soldaten togs till fånga och avtransporterades med händerna över huvudet.

Hayat läser tolv ämnen i skolan, bäst tycker han om att lära sig dari. Han tycker även om att rita och måla, då främst stridsvagnar, stridsflygplan, vapen, träd och landskap. När han blir fange stor vill han bli helikopterpilot på en stridshelikopter, så att han kan flyga mamma och pappa dit de vill. Han vill inte bli kandakchef.

Efter att ha visat ett litet fotoalbum på mig själv och min familj där vi sysselsätter oss med olika fritidsaktiviteter under årets olika årstider så tror att jag att pappa kandakchefen kommer att få bege sig på fisketur med sin son när vädret och tiden medger detta. Hayat har aldrig fiskat. Annars så blev han mycket nyfiken och imponerad av ett foto på familjen framför ett dinosaurieskelett. När vi språkats lite så är det tydligt att han har god koll på dessa förhistoriska djur. Jag visade även ett fotografi där jag och några av mina vänner fick förmånen att träffa brandmannen Lars Gustafsson, som i början av 80-talet brännskadades svårt vid en gasbrand i Göteborg. Hayat tyckte att han såg farlig ut, men efter att vi pratat lite fram och tillbaka så insåg han nog att Lars inte är farlig. Vi tittade även på bilder från luciafirande när mina barn var mindre. Vi kom då in på den kristna högtiden jul. Som del av förklaring av högtiden sa jag att de flesta barn får många presenter på julen. Hans spontana kommentar var: ”Mycket bra”.  Jag tror nog att Hayat har lite att fundera på om hur livet ter sig för barn i Sverige. En sak är säker och det är att pojkar i Afghanistan och Sverige leker ungefär samma lekar och nog har ungefär samma tankar om framtiden.

hayat Hur livet för min lille vän kommer att gestalta sig får tiden utvisat. Hayat betyder enligt uppgift liv/livet.

Bosse
Mentor och skribent