FS20 – Utlandsstyrkan i Afghanistan

En anhörigblogg för FS20

Bläddra bland inlägg publicerade i december, 2010

Soldathemmen vid Berga, Enköping och Livgardet medverkar vid anhörigträffen på Karberg med aktiviteter för barn i alla åldrar. Barnskötare kommer också att finnas på plats.

Dessutom kommer vi att informera om Soldathemsförbundets och de lokala soldathemmens stödåtgärder för anhöriga till soldater i utlandstjänst.

Tid: Söndag 9 januari kl 1400-1600
Plats: MHS Karlberg, Stockholm

Mer information om anhörigträffarna.

/Soldathemsförbundet

Gott Nytt år 2011 !

9 comments

Jag vill önska alla anhöriga som har soldater på FS 20 ett gott slut på 2010 och ett

GOTT NYTT ÅR 2011 !

Vi har nu varit på plats i mer än en månad och åstadkommer mer och mer för varje dag.

Vi samverkar och arbetar tillsammans med de afghanska styrkorna och möter den afghanska befolkningen dagligen. Vi får mycket uppskattning och våra soldater gör ett fantastiskt jobb oavsett vilka uppgifter varje individ har. Vi har alla en roll som är viktig i vår insats för att göra skillnad i Afghanistan! Tack alla ni där hemma för allt ert stöd till oss i vårt arbete, det känner vi att vi har!

Efter hand får alla soldater nu tillfälle att träffa sina anhöriga på sin första ledighet. Och ni anhöriga får möjlighet att få ännu mer information om vad vi hittills gjort vid våra planerade anhörigträffar i januari i Sverige. Därför vill jag hälsa er välkomna till dessa där några av mina medarbetare tar hand om er. Återigen – Ett gott slut, en bra början och tänk på oss!

Jag har haft förmånen att få hälsa på många av soldaterna i deras verksamhet under denna första tid. Jag vill tacka er för ert mottagande och ännu en gång önska alla ett Gott nytt år!

Varma hälsningar,

Michael Nilsson
Chef FS 20

På besök hos första skyttekompaniet på Ali Zayi hill.

Möte med soldaterna på andra skyttekompaniet på Camp Monitor.

Trevligt mottagande av tredje skyttekompaniet i Sar-e Pul.

Lägesrapport från chefen för den nationella stödenheten.

Medaljering av den strategiska reserven som förstärkte under överlämningsperioden.

Medaljceremoni för de finska soldaterna på den finska nationaldagen.

Besök hos samverkansteamet på den afghanska brigadstaben som ledde en operation i vårt ansvarsområde.

Diskussion med polismentorer från Kroatien och Tyskland.

Samverkan med den afghanska polisen och armén i Sar-e Pul.

Efter flytten till vår nya fina camp, CAMP MONITOR, har aktiviteten sjudit nästan dygnet runt. En av uppgifterna har varit att kontrollskjuta våra vapen för att se så inget har hänt under transporten från Sverige.

Eftersom samarbetet mellan ISAF och de afghanska säkerhetsstyrkorna (ANSF) är så bra som de är så har vi möjlighet att låna både skjutfält och skjutbana av dem. Skjutfältet är stort och ger fina möjligheter till att öva.

Kontrollskjutningen av vapnen fungerade mycket väl, och skyttarna visade att allt övande hemma i Sverige verkligen har gett resultat.

Kontrollskjutning av vapen

Man har börjat installera sig i sina bostadscontainrar och satt sin egen prägel på en från början väldigt standardiserad inredning. Det viktigaste fungerar och vardagen rullar på med allt vad den innebär för de olika enheterna.

/ 2:a skyttekompaniet

Ali Zayi

2 comments

Dagarna innan jul spenderade vi, en av sjukvårdsvagnarna (PL84 ) på Ali Zayi hill tillsammans med skyttesoldaterna på Bravo Quebec.

Ali Zayi hill

Utsikt över byn Ali Zayi

Tiden på kullen blir inte roligare än vad man gör den till. Dygnets höjdpunkter blir på ett naturligt sätt frukost, lunch samt middag, allt tillagat på det hederliga Trangiaköket. Veckans höjdare blev nudlar med tonfisk. Vill du som läsare uppleva detta kulinariska mästerverk så följer här ett recept;

  • Tillsätt kokande vatten till en burk nudlar enl. anvisningen, låt stå 5min.
  • Blanda i en halv burk tonfisk samt en mindre grabbnäve med cashewnötter.
  • Toppa med sweet chilisås i valfri mängd eller tills näsan börjar rinna och svettpärlorna kommer fram.
  • Rör om och njut!

På dagarna genomförs fordons samt fotpatruller med olika inriktningar. Ofta handlar det om att samverka med invånarna i de närmsta byarna samt att säkra olika vägavsnitt mot eventuella gömda sprängladdningar, s.k. IED:er.

I skrivande stund har vi varit här i fyra dygn och för tillfället är klimatet ganska bistert. Solen lyser visserligen på klarblå himmel men den kalla vinden gör oss frusna ganska omgående om vi sitter still. Långkallingar, värmetröja, mössa, Bullens korv samt koffein och nikotin i olika former håler dock stridsvärdet bland oss soldater på topp.

– Det är vårt jobb att kunna sättas in snabbt. Och vi känner att de färdigheter vi övar på hemma fungerar i insats. Det säger major André Saedén före hemresan till Sverige efter sex veckor i Afghanistan tillsammans med en pluton ur den strategiska reserven.

Läs hela artikeln på Försvarsmaktens webbplats.

Det här är vårt hem. Det är här vi spenderar mest tid i missionen. ”Kullen”, som det kallas i folkmun, är FS20:s västra utpost. FS19 tog den, FS20 håller kvar den i ett hårt grepp och vägrar att släppa den.

Det har fallit på 1:a Skyttekompaniet, QL, att försvara Kullen. Här bor vi och utgår på patruller i området West of MeS (Väster om Mazar-e-Sharif). Livet är spartanskt och enkelt och bjuder inte på några västerländska njutningar. Ibland lyxar vi dock till det med inköpt Cola och Snickers.

När vi inte patrullerar spenderar vi tiden med att förbättra försvaret på Kullen, vila upp oss i våra tält och tillreda varmvatten till våra frystorkade måltider. FS19 har vänligt nog byggt upp ett litet SPA med gym som nyttjas frekvent. Tyvärr så har duschpåsen gått sönder och än så länge har vi inte lyckats få tag på en ny.

Vi försvarar oss dygnet runt. Kullens höjd gör att vi har mycket god överblick över ett stort område.

Vi försökte att skapa lite julstämning under vår senaste vistelse som avslutades på julafton. Det resulterade i denna ståtliga julgran som pryddes med konservlock och en ficklampa som stjärna. Under dagen levererades ett antal inslagna paket under granen. Många paket var misstänkt lika frystorkad mat. Vi lyckades inte få med oss någon pepparkaksdeg eller socker så det blev inget direkt julbak. I alla fall inte på Kullen.  Senare under kvällen kröntes även denna julafton av ett överväldigande julbord inne på Camp Northern Lights. Vi hoppas att vår grannpluton, som löste av oss, fick en fin julfrukost innan de åkte till Ali Zayi..

Ali Zayi Hill ligger inte väldigt långt bort från Mazar-e-Sharif. Det kan däremot ta väldigt lång tid att ta sig dit av olika anledningar. En av anledningarna är att vägarna, generellt sett, är av mycket dålig karaktär.

Det snabbaste sättet att transportera sig är med helikopter och sådana finns det ganska gott om här sedan amerikanarna, i större utsträckning, etablerade sig i norra Afghanistan. Kullen är viktig för ISAF:s fortsatta arbete i området och många vill komma hit och känna av läget. Är det ett kort besök används med fördel helikopter, bland annat av den typ som kan skymtas i högra delen av bilden.

Helikoptrarna är även en trygghet för oss som finns på Kullen under längre perioder, eftersom de kan användas om någon skulle bli sjuk eller i värsta fall skadas här ute.

Vi vill vara ute så mycket som vi kan. Kullen medger att vi snabbt och relativt enkelt kan komma ut till de områden där vi gör nytta. Det är även här ute som verkligheten finns.

Allt ifrån glada barn och vuxna som gärna pratar och bjuder på te, till människor som verkligen inte vill veta av oss eller någon annan form av ordning. Arbetet i denna lilla del av Afghanistan kommer inte avslutas under vår tid här utan det kommer att behöva fortsätta en lång tid framöver.

Till er anhöriga som läser detta så vill jag säga att era soldater gör ett mycket bra arbete. Arbetsbelastningen är hög och det är inte svårt att somna på kvällarna i våra tältsängar. (Ibland längtar man faktiskt efter en varm resårmadrass inne på Camp Northern Lights.)

Plutonen utvecklas positivt hela tiden och stämningen är mycket god. Soldaterna kämpar vidare trots långa, kalla vaktpass på nätterna och patrullering under dagarna. Ni kan helt enkelt vara stolta över era soldater.

När detta skrivs är vi åter igen på väg till Kullen och ser fram emot nyårsafton.

BQ01 Henrik

05.00 går revelj för de svenska soldaterna tillhörande OMLT. Dagens uppgift består i att i samverkan med delar av ANSF (de afghanska säkerhetsstyrkorna) genomföra en operation i närheten av byn Feysabad i provinsen Jowzjan där efterspanade ledare för det väpnadet motståndet håller till.

Byn är bestämd på förhand, OMLT soldaterna och ANA (Afghan National Army) framrycker tillsammans och snart ansluter även styrkor från den lokala polisen.

Operationen inleds med att en cordon slås runt byn, det vill säga att förbandet spärrar av möjligheter att ta sig ut eller in i området. Därefter inleds eftersök av de efterspanade i de omringade husen.

Slutligen hittar ANSF (Afghan national security forces) rätt personer, och dessa tas med till förhör.

Efter insatsen genomförs en gemensam utvärdering, under ledning av en OMLT officer, och förslag till förbättringar delges varandra.

/ OMLT Kandak

Polisstationen i Feysabad

En presentation av G1, personalsektionen på FS 20

G1, personalavdelningen är den avdelning på FS 20 som ansvarar för de mjuka frågorna. Sektionen består av sex medarbetare, chef, ställföreträdare, resebefäl (travel), personalvårdsbefäl (welfare), pastor samt personalassistent.

De frågor och ärenden som G1 ansvarar för är bland annat bokning av anslutningsresor i samband med leave ( ledighet), tjänstledigheter, ingår i krisledningsgruppen, arbetsmiljöfrågor, fritidsaktiviteter, gudstjänster i kapellet, fältartisterna, administration av all personal, personalärenden samt mycket, mycket mer. Bla har vi firat Lucia och jul med pepparkaksbak,  julpyssel. Och förberedelserna för nyårsfirandet pågår för fullt.

När personal vid FS 20 har i behov av stöd i form av samtal så bistår vår pastor eller någon annan av oss på G1 med detta och försöker finna en lösning som passar den enskilde.

Vill även påminna er som anhöriga där hemma om att ni i akuta ärenden kan vända er till ATS VB ( vakthavande befäl) på telefon 08-788 99 91.  Information till er anhöriga finns att finna på Försvarsmaktens hemsida, www.försvarsmakten.se, .Du som anhörig har även möjlighet att vända dig till invidzonen, mail  www.invidzonen.se , telefon: vxl 08-40020388,  journummer 0761-779930 eller till svenska soldathemsförbundet, www.soldathemsförbundet.org, telefon 08-4536963 eller 070-7390773 .

I informationsbladet, som går att ladda ner via länken här nedanför, finns korta fakta om förbandet och uppdraget samt information om hur du kommer i kontakt med din soldat. Ladda ner, skriv ut och sätt upp på kylen så är alla viktiga nummer lättillgänliga.

FS20 information för anhöriga (obs – stor fil 2 MB)

Till sist vill jag tacka er anhöriga för att ni låter era nära och kära tjänstgöra på FS 20.

God fortsättning på julen  och ett Gott Nytt År önskar,

Lars-Göran Persson
Chef G1, personalsektionen vid FS 20


Klicka för att öppna julkortet:  julkort2010_Invidzonen_med_vanner

Från oss alla, till er alla…

Invidzonen gör gemensam sak med en minister, en general och många, många andra. Invidzonen har tillsammans med omkringliggande organisationer och myndigheter samlats för att visa vår respekt. Ett unikt julkort till en grupp som förtjänar ett brett stöd vilket vi vill visa omvärlden.

Invidzonen är idag Sveriges största anhörigförening i sin genre och har ett formaliserat avtal med Försvarsmakten sedan mitten av 2010. Vi är en av de få utpekade organisationer som ger stöd åt hemmavarande. Vi är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening vars syfte är att underlätta för hemmavarande anhöriga till utlandstjänstgörande personal.

Vi arbetar efter divisen hjälp till självhjälp och anser att anhöriga själva besitter den största resursen vad gäller att kunna stötta och bekräfta varandra. Eftersom vi är en anhörigorganisation kan vi på egen hand bygga ett stöd till varandra. Igenkännandet läker. Verksamheten inom föreningen bygger på öppenhet inför anhörigas idéer och förslag till aktiviteter samt samverkan och kommunikation med andra organisationer och myndigheter.

Invidzonen stöttar även de som tjänstgör utomlands när de vill ha stöd till sina hemmavarande. Våra resurser består till stor del av det ideella engagemanget
och människors goda vilja att hjälpa andra med sina erfarenheter.

Ökad beredskap och en gränslös hälsning
Under julen tar många ledigt men Invidzonen ökar sin beredskap. De kommande helgerna är för många starkt förknippade med familjeliv och just därför är det en extra påfrestande period för många anhöriga till utlandstjänstgörande.

Vi kommer ha vår samtalschatt öppen under den stundande julhelgen, alla dagar från och med julafton till och med den 2 januari. Våra mentorer tar emot adepter och vi kommer skräddarsy vår verksamhet efter behov under denna storhelg. Ytterligare en aktivitet är bifogat julkort. Vi är många, inom olika organisationer, myndigheter och regering som ägnar en tanke åt både soldater utomlands och hemmavarande anhöriga.

Med detta julkort vill vi på Invidzonen tillsammans med många, många andra visa vår samlade uppskattning och vårt stöd till alla anhöriga. Julkortet är i allra högsta grad också en hyllning till de mentorer som volontärt ägnar sin fritid till att hjälpa andra och att vara medmänniskor. Vi vill visa vår tacksamhet till dem, och aldrig låta det medmänskliga tas för givet.

Det är inte möjligt att skicka ut julkortet personligen till alla anhöriga,
detta på grund av ett högt säkerhetsmedvetande när det gäller adressregister.
Meningen är istället att sprida julkortet via berörda organisationers hemsidor, sociala forum och media. Vi hoppas att julkortet ska nå så många anhöriga som möjligt i Sveriges alla hörn. Vill ni nu i dagarna i anslutning till jul publicera julkortet, eller nämna något om hälsningen, som är unik i sitt slag, så tror vi att ni är med och sprider lite värme till en grupp som verkligen förtjänar den.

Cesilia Karlsson
Grundare och verksamhetschef
Invidzonen
Vxl 08-400 20 388
Mobil 0761-779930

Besök gärna vår hemsida för anhöriga till utlandstjänstgörande: www.invidzonen.se

Tack för era fina julhälsningar till de svenska soldaterna i Afghanistan.

Vi har satt upp dem i matsalen på vår huvudkamp som heter Camp Northern Lights så att så många som möjligt ska kunna läsa dem.

Era hälsningar värmer.

Tack och god jul från det svenska förbandet i Afghanistan!

Powered by WordPress Web Design by SRS Solutions © 2020 FS20 – Utlandsstyrkan i Afghanistan Design by SRS Solutions