FS20 – Utlandsstyrkan i Afghanistan

En anhörigblogg för FS20

Bläddra bland inlägg publicerade i april, 2011

Tävlingen innefattade samtliga soldater ur FS20 och tävlingarna har bedrivits på olika eneheter vid olika tillfällen under två veckors tid. Alla deltagande vann en T-shirt med FS20 tryck på. Deltagarna fick också lämna ett frivilligt bidrag på en dollar som går till humanitär verksamhet här i Mazar-eSharif, inriktat mot fängslade ungdomar.

Under påskdagen arrangerades det 2 st lopp på Camp Northern Lights à 5 km, dvs 5 varv runt campen, i valfri stil. Starten gick vid 09.30 och igen klockan 16.00. Dessa tider ansågs rimliga när detta arrangemang planerades för 6 veckor sedan och vädret var en aning kyligare än nu. Vem hade kunnat ana att det skulle bli så pass varmt som det faktiskt har varit här de senaste veckorna!? Temperaturen blev under tävlingsdagen uppmätt till +38 grader i skuggan och +62 grader i solen. Och redan 9.30 hade 30-strecket passerats.

Dock hade vi en tapper skara som tog sig runt den ångande asfaltsbanan i solgasset både på förmiddagen och eftermiddagen. Snabbaste tid  hade Anette, Stexkexet på PL som sprang på förmiddagen med en imponerande tid på 21.40. Först in i mål på eftermiddagen var Per Eriksson PL som sprang in på ca 22.30-23 minuter. Både Anette och Per kommer att få varsett välförtjänt extrapris för en mycket inponerande insats i den plågsamma värmen!

/Denise

 

 

Även i Afghanistan firar vi påsk! Det känns på något sätt extra viktigt att hålla på traditionerna när man är så långt hemifrån. De få träden/buskarna som finns har pyntats med färgglada fjädrar. På påskafton bjöds vi på grillat lamm med rödvins/vitlökssås av de fantastiska kockarna i köket. Jag som normalt sätt inte äter lamm tycker att kockarna gör fantastiskt goda lamfiléer här och i lördags var det inget undantag.

Under dagen målades 80 st ägg av soldater ur olika enheter som sedan pyntade matsalen. På påskdagen findukades det i matsalen med röd duk och en massa färgglada fjädrar, ägg och ljus. På kvällen fick vi den efterlängtade påskbuffén som inte gick av för hackor! Ägg, räkor, olika sorters sill, Janssons frestelse, lax i olika former, köttbullar, kycklingklubbor mm. I VIP-rummet hade det även dukats upp ett gigantiskt buffébord med tårta, cupcakes och en massa godis. Tror inte att någon gick hungrig ifrån matsalen. Dagen avslutades i matsalen med 3:e avsnittet ur dokumentären Krig för Fred.

/Denise

 

 

Söndagen den 17 april var det dags för ceremonin då kontingentschefen överste  Michael Nilsson, medaljerade huvuddelen av NSE med NATO Non-Article 5 medaljen för tjänstgöring i Afghanistan.

Vi hade uppställning på taket av det tyska PX:et med fanvakt ur PL och Hindukush-bergen i bakgrunden. Vi var dessutom förstärkta med några ur PL som också har rotation i närtid. G1 biträdde med medaljerna och C MP (MP = Military Photo­grapher eller Military Paparazzi) fotograferade.

 

Inför medaljeringen

Inför medaljeringen

 

 

Fanvakten ur PL

Fanvakten ur PL

 

Medaljering av Stf C HF Mats

Medaljering av Stf C HF Mats

NSE efter medaljeringen med Hindukush-bergen i bakgrunden

NSE efter medaljeringen med Hindukush-bergen i bakgrunden

 

NSE Stab

NSE Stab

 

 

Reptroppen

Reptroppen

 

Förutom medaljen delades också minnessköldarna ut.

De som var på leave kommer att medaljeras vid en annan ceremoni den 26 april.

I skrivande stund är det bara en dryg vecka till hemrotationen efter en lyckad mission!

Jerker

C NSE

 

Vi möttes upp på Karlberg. Jag Welfare Officer, efter två veckors leave, och Lars-Göran, Chef G1 som kom med underlaget ganska direkt från Afghanistan och började sin leave med dessa träffar. Anhörigträffens innehåll bestod av ett bildspel med bilder och text från olika enheter ur förbandet. Därefter en presentation av stress och information kring hur det är för både soldaten och familjen att komma hem. Slutligen gavs information från både fredsbaskrar, soldathemsförbund och invidzonen med all hjälp de har att erbjuda.

Karlberg var första anhalten  med ca 88 deltagare och det kändes tyvärr lite stelt då det var första gången och mterialet inte var ”vårt” utan inlämnat av enheterna. Det var svårt att veta hur mycket man skulle prata till bildspelet och jag körde hela bildspelet själv utan att ha kunnat se hela materialet innan då det var för stort att skickas över nätet. L-G pratade därefter om förberedelser inför hemkosten av soldaterna. Det blev en försöksrunda som slutade i att vi gick 30 min över uppskattad tid på bildspelet och därför drog in rasten för att försöka hålla tiden vilket inte gick trots det. Det upplevdes som jobbigt för de anhöriga tyvärrr att sitta still och lyssna så länge. Men vi drog lärdomar av vårt första uppdrag, utvärderade och planerade om inför nästa anhalt.

Morgonen efter flög vi till Umeå där vi höll andra träffen.

Anhörigträff i Umeå.

Anhörigträff i Umeå.

Vi pratade lite fortare till bildspelet och såg sedan till att ha en välbehövlig paus för både anhöriga och talare. Några av de ca 30 anhöriga hade rest så långt som från Boden, dvs en resa på 30 mil för att närvara på träffen. LG och jag delade på bildspelet denna gång vilket kändes ”lättare”. En soldat ur andra skyttekompaniet fanns med och kunde berätta lite mer kring deras bilder. Efter bra feedback och avsked av anhöriga gick resan vidare mot Umeå tågstation där nattåget till Skövde skulle gå.

Tåget var dock försenat så LG och jag hade en lååång, givande och spännande lördagskväll på stationen, väntandes, medans vi undrade vad alla andra hittade på en kväll som denna.  Till sist klev vi på tåget som tog oss till Skövde. Både jag och LG somnade kvickt in till SJ´s skumpande rörelser. Man blir trött av att resa.

Väntan på Umeå tågstation

Väntan på Umeå tågstation

 

Nattåget mot Skövde

Nattåget mot Skövde

Väl framme i Skövde, med flera timmar tillgodo innan anhörigträffen åkte vi på sightseeing. Efter att ha gjort Skövde runt ett par varv åkte vi upp till Billinge och tittade på utsikten över hela staden .

Utsikt från Billinge.

Utsikt från Billinge.

På eftermiddagen väntade vi en stund utanför soldathemmet i den sköna vårsolen tills vår kontaktperson kom och öppnade. Även på denna träff gick det smidigt och de anhöriga verkade nöjda med den information de fick.  Innan vi lämnade skövde mot sydligare breddgrader fick vi ett fint missionsljus med oss hem att tända i kapellet på CNL. Varje vecka på samma tid tänder de ett ljus för oss i Skövde. Stort tack till soldathemmet för omtanken.

Soldathemmet i Skövde.

Soldathemmet i Skövde.

Skaraborgs regemente, P 4

Skaraborgs regemente, P 4

Anhörigträff i Skövde.

Anhörigträff i Skövde.

Resan till skåne gick bra och sent på kvällen fick vi båda gå och lägga oss i våra egna sängar. L-G somnade nog före mig då jag hade 2 timmars längre resa. Man ska ju bo längst ner i Skåne!

Efter en dag hemma med nära och kära var det dags för anhörigträffen i Revinge, Vid detta laget kunde vi bildspelet som ett rinnande vatten och visste exakt vad som skulle sägas till varje bild så det gick smidigt och lättsamt och vi slog vårt mål med att köra bildspelet på max en timme. Efter 59 minuter exakt tog vi paus och åt en enormt god fika i matsalen som bestod av både rostbiffsmacka och en sanslöst stor kladdkakebit med vispgrädde. Resten av kvällen gick som den skulle och vi åkte därifrån med många hälsningar till nära och kära i Afghanistan från deras familjer.

Dagen efter lämnade jag sverige för att ta mig tillbaka till CNL medans L-G fick stanna och genomföra den sista träffen, repris i Revinge, alldeles själv. Hur kan det ha gått utan mig?!?

Denise, welfare officer

 

Läs mer om att komma hem efter utlandstjänst på Försvarsmaktens webbplats.

Hemrotationen närmar sig för styrkan som just nu tjänstgör i Afghanistan. Före hemresan besöker HR-centrum förbandet för att skapa sig en lägesbild av den fysiska och psykiska hälsan hos personalen. Detta är en del av Försvarsmaktens uppföljningsansvar för att fånga upp de eventuella individer som är i behov av rehabilitering efter sin utlandstjänstgöring.

Läs hela reportaget på Försvarsmaktens webbplats.

 

Kung Carl XVI Gustaf invigde Camp Monitor i Shibirghan under sitt besök vid den svenska Isaf-styrkan i veckan. Campen kommer att ge en trygg plats för återhämtning uttryckte kungen i sitt invigningstal till soldaterna.

Läs hela artikeln på Försvarsmaktens hemsida.

 

Här är några bilder från olika delar av besöket vid FS20.

 

 

Kungen inspekterar den svenska styrkan vid ankomsten på Camp Northern Lights.

Kungen inspekterar den svenska styrkan vid ankomsten på Camp Northern Lights.

 

Kungen samtalar med soldater ur andra skyttekompaniet.

Kungen samtalar med soldater ur andra skyttekompaniet.

 

Kungen klipper bandet under invigningen av Camp Monitor, Shibirghan.

Kungen klipper bandet under invigningen av Camp Monitor, Shibirghan.

Kungen tillsammans med chefen för andra skyttekompaniet.

Kungen tillsammans med chefen för andra skyttekompaniet.

 

Kungen  visades runt på Camp Monitor.

Kungen visades runt på Camp Monitor.

Operational Coordination Center-Provincial, OCC-P, är det samarbetsorgan där koordinering för operationer inom en provins sker. Det är en av de viktigare kontaktytorna som den svenska-finska kontingenten och det svenska Operational Mentoring and Liasion Team, OMLT,  har i sitt arbete med att stötta den afghanska säkerhetsstyrkans, ANSF, säkerhetsarbete.

Läs hela artikeln på Försvarsmaktens webbplats.

På grund av att flera soldater som arbetar i området kring Shibirghan har drabbats av vattenburna sjukdomar ville Logistikkompaniet och mentorn Ludvig Lövgren få svar på vad detta beror på. Hygienofficer Christer Axelsson har därför gjort en hygieninspektion.

 

Läs hela artikeln på Försvarsmaktens webbplats.

Nu har Sveriges Television börjat sända dokumentärserien i sex avsnitt om den svenska afghanistanstyrkan.  Första avsnittet sändes den 13 april.

Filmarna John Mork och Mattias Flink följde delar ur det svenska förbandet i Afghanistan under 12 veckor i hösten 2010 – våren 2011.

Läs mer om dokumentären.

Läs mer om första avsnittet. (Går också att se i efterhand i SVT Play)

Läs en intervju med producenten John Mork.

 

COOPERTEST

1 comment

coopertest_3-small
Ordet ”test” är för många ett negativt laddat ord som förknippas med krav och kontroll. Kanske just därav att stämningen under lördagen var något spänd och dämpad inför eftermiddagens beordrade Coopertest.

Coopertestet, som är en del av Försvarsmaktens fysiska krav, består av 3 km löpning.  För den unge, friske och tränade kan detta vara lätt som en lek likväl som det för den halte och sjuke kan innebära tre fruktansvärda kilometrar där känslorna pendlar mellan ångest, glädje och förtvivlan.

Inför lördagens test hade undertecknad i god tid och med tysk precision (i form av trippmätaren på en VW-buss) mätt upp en bana om tre kilometer.

Banans utformning i kombination med oerhört gynnsamt väder bidrog till ideala förhållanden.

I denna fantastiska värld levde vi alla till en timma innan start då kraftigt regn svämmade över delar av campen, inklusive tänkt bana. I panik och förtvivlan tvingades jag som idrottsansvarig och testledare nu till snabbt beslut avseende ny bansträckning. Dock efter uppsittning i VW-buss och ånyo uppmätt bana stod det så strax efter 17.00 en nästintill komplett MEDEVAC-enhet, uppvärmda och redo för Coopertest.

I ett rasande tempo, likt kossor släppta till grönbete satte de av. Det dröjde inte länge till att man kunde börja skymta segraren Pelle i början
av det långa upploppet. Pelle passerade mållinjen på den fina tiden 11.55. Detta trots att han två dagar tidigare i samband med fotbollsmatch ådragit sig en kraftig sträckning i lårets framsida. Efter en lång och häftig slutspurt med härligt sportmannaskap rusade Petter och chefen för MEDEVAC-enheten in på en delad andraplats. Chefen hävdade bestämt att hans oklippta vänstra stortånagel visst varit flera tusendelar före över mållinjen. Petter å sin sida krävde målfoto då det ur hans synvinkel utan tvekan varit hans fladdrande lugg som korsat mållinjen först. Efter diskussion beslutades det dock om att andraplatsen skulle delas. Tredjeplatsen knep en knappt andfådd Johan som efter målgång verkade fullkomligt oberörd, imponerande. Den slutliga listan med tider och placeringar visade sig bli riktigt trevlig kvällslektyr för idrottsansvarig.

Tiderna, uppslutningen och förbandets prestation påvisade än en gång vilken fysisk kapacitet enheten besitter. Trots en i jämförelse hög medelålder är enheten i fysiskt topptrim, varpå idrottsansvarig inte är förvånad över resultatet.

/Idrottsansvarig

Powered by WordPress Web Design by SRS Solutions © 2020 FS20 – Utlandsstyrkan i Afghanistan Design by SRS Solutions